Rosturi dilatatie pentru poduri

Informaţii generale ale acestor rosturi dilatatie

 

Rosturi dilatatie  GUMBA BJ şi BJR sunt adecvate pentru translaţii longitudinale de 50 până la 165 mm la poduri, drumuri şi alte construcţii. Datorită designului simplu, atât asamblarea precum şi mentenanţă sunt simple ale acestorrosturi dilatatie.

 

Aceste rosturi dilatatie sunt  instalate între suprafaţa de rulare a podului şi drum iar ele au rol sa absoarbă mişcările care apar de la diferenţe de temperatură, deformarea şi contracţia structurii şi sarcina de trafic. În cazuri speciale, acestea trebuie să absoarbă deplasările transversale şi rotaţiile în jurul celor trei axe spaţiale şi eventual gradientele longitudinale trebuie avute în vedere. Rosturi dilatatie fabricate de compania germana  GUMBA îndeplinesc toate acestea . Aceste rosturi dilatatie au proprietati de impermeabilizare datoria drenurilor si a barierei de vapori.

 

 

Rosturi de dilatatie tip BJ şi BJR sunt fabricate la lungimea standard de 1100 mm (în ciuda bordurilor). Este posibilă şi fabricarea de capete sau curburi mai mici. Instalarea tuturor tipurilor se face cu elemente de fixare ca de exemplu, substanţe chimice de fixare Fischer.

 

Există doua  tipuri  de rosturi dilatatie cu patru  versiuni disponibile. Rosturile de deplasare sunt compuse în general dintr-un corp elastomeric care îndeplineşte toate cerinţele de dilataţie, duritate, stabilitate şi rezistenţă la ozon.

 

Rosturi dilatatie Tip GUMBA BJ

Acest tip  de rosturi are un profil de aluminiu cu nervuri rezistent la uzură care protejează corpul elastomeric de abraziunea cauzată de trafic. Profilele de oţel care sunt vulcanizate în corpul elastomeric garantează stabilitatea rostului de dilataţie peste 10 ani..

 

Rosturi dilatatie Tip GUMBA BJR

În contrast cu tipul BJ, rosturile BJR are o suprafaţă elastomerică cu găurele. Sub această suprafaţă se află plăcile de oţel pentru armare vulcanizate în coprul elastomeric. Designul şi capacităţile de încărcare sunt la fel ca la tipul de rosturi dilatatie GUMBA BJ.

 

Secţiuni

 rosturi dilatatie poduri rosturi dilatatie

Proprietăţi şi dimensiuni ale materialelor pentru aceste rosturi dilatatie

 

Tip de cauciucDuritate shore ALimită de rezistenţă la tracţiuneAlungire la rupereRezistenţă la rupereSet de comprimareRezistenţă la ozonRanforsare cu oţel 

Rezistenţă la temperatură

CR60o ± 5o≥ 16 N/mm2≥ 425 %≥ 10 N/mm2 ≤ 15 %Nivel „0”, fără crăpăturiAlMgSi 0,5 F254 

– 300 – +100 oC

ConformISO 48ISO 37ISO 37ISO 34-1ISO 815ISO 1431-1DIN EN 10025EN AW 6063, T66/EN 573

 

 

 profile pentru acoperirea rosturilor de dilatatie la poduri rosturi dilatatierosturi dilatatie pod rosturi dilatatie

 

 

                                                                                                            alte dimensiuni la cerere

Instrucţiuni de instalare a rosturilor de dilataţie pentru poduri

 

Rosturi  dilataţie gabricate de compania germana  GUMBA  tip rost dilatatie BJ şi rost dilatatie  BJR

 

Aceste rosturi dilatatie fabricate de compania  GUMBA sunt uşor de instalat.

 

Procedura de instalare include pregătirea unui pat de mortar, forarea de găuri pentru substanţele de fixare în poziţii pre-stabilite, utilizarea substanţelor chimice de fixare, poziţionarea şi fixarea pieselor BJ şi respectiv BJR inclusiv a barierei  de etanşare şi în final, tencuirea găurilor de instalareapoi turnarea tranzitiei.

 

 

 

Echipament necesar:

Rosturi dilatatie tip BJ sau BJR (lungime standard 1100 mm).

 

Accesorii (disponibile separat de la GUMBA)

Substanţe chimice de fixare inclusiv ancore, şaibe şi piuliţe

Şaibe BJ(R)

Bariera  de etanşare

Mortar epoxidic de reparare

Răşină epoxidică generală

Compus de etanşare elastomeric

 

 

 

Următoarele unelte sunt necesare:

 

 

Cheie dinamometrică

Compresor cu aer pentru curăţarea găurilor forate pentru fixare (de ex. Hilti Hit)

Tăietor beton / podea

Perie electrică de sârmă

Ciocan perforator

Polizor de beton

Paletă de mixare

 

 

Alte unelte şi echipamente folosite în general pe şantier.

 

 • (necesar doar la renovare)

Instructiuni de montare a rosturilor de dilatatie -Acest material este cu caracater informativ – Compania noastra isi rezerva dreptul de a nu publica intregul sistem propriu folosit pentru instalarea acestor rosturi dilatatie.

Instalare rosturi dilatatie :

pe

Centrul rostului de dilatatie  trebuie detectat. Suprafaţa de rulare trebuie tăiată pe ambele părţi ale direcţiei longitudinale a rostului pe întreaga sa lungime, cu distanţă egală de la rost pe ambele părţi. Lăţimea nişei de instalare create trebuie să fie mai mare decât lăţimea completă a elementului rosturi dilatatie tip  BJ(R) folosit . Materialul de suprafaţă între tăieri trebuie să fie spart pentru a se vedea betonul de dedesubt. Suprafaţa expusă de beton trebuie polizată pentru a elimina resturile de bitum şi pentru a nivela suprafaţa. Apoi, toate resturile de materiale trebuie curăţate cu peria sau aer comprimat, pentru a avea o suprafaţă curată şi uscată.

 

rost pod rosturi dilatatie

 • Răşina epoxidică va fi aplicată pe suprafaţa de beton ca agent de legare între beton şi mortar şi de asemenea ca strat de nivelare. Apoi trebuie pregătit stratul de mortar. Nivelurile drumului terminat şi înălţimea BJ(R) şi membrana de etanşare trebuie să fie avute în vedere la aplicarea stratului de mortar. Cea mai bună metodă pentru acest lucru este folosirea de traverse de lemn pe durata instalării ca şine de ghidare în combinaţie cu o placă profilată folosită ca planşeu.

 


rosturi pod rosturi dilatatie

 • După ce mortarul s-a întărit, gările pentru fixările chimice trebuie făcute. Elementul pentru rosturi dilatatie tip BJ(R) poate fi folosit ca şablon pentru stabilirea găurilor. Îndepărtaţi elementul pentru rosturi dilatatie tip BJ(R) înainte de forare.

 

profil rost dilatatie rosturi dilatatie

 • Găurile trebuie să fie curate, uscate şi fără praf. În acestea se pun capsulele de sticlă ale fixurilor chimice iar ancorele cu filet se bat cu ciocanul şi astfel mortarul cu uscare rapidă este activat. După ce fixarea chimică s-a uscat ancorele cu filet trebuie scurtate la lungimea specificată pentru a nu ieşi în afara elementului pentru rosturi dilatatie BJ(R). Atenţie: scurtarea după instalare este foarte dificilă.

 

profile pentru rosturi de dilatatie rosturi dilatatie

Bariera de vapori pentru etanşare, care este mai lată decât elementul rostului de dilatatie tip BJ(R), trebuie plasată pe patul de mortar. Marginile membranei trebuie să fie în linie cu marginile BJ(R) prin crearea unui orificiu în centrul rostului. Fante mici trebuie tăiate în zona ancorelor cu filet.

 

rost dilatatie pod rosturi dilatatie

 • Elementul pentru rosturi dilatatie BJ(R) este plasat în poziţia desemnată, astfel ca ancorele cu filet să fie accesibile în buloanele elementului de dilatatie  BJ(R). Rosturile de dilatatie tip BJ(R) este fixat cu o şaibă specială, o şaibă normală şi o piuliţă. Cheia dinamometrică este folosită pentru a-l fileta. Primul element de rost  trebuie instalat la capăt la nivelul cel mai mic al rostului. Următorul element pentru rosturi dilatatie BJ(R) este presat peste cel fixat pentru a închide conexiunea longitudinală de lamba şi uluc înainte de a fi şi el fixat.

profile dilatatie pentru poduri rosturi dilatatie

 

 • În general cel puţin doua elemente pentru rosturi dilatatie BJ(R) trebuie tăiate, deoarece lungimea rostului este rareori multiplă lungimii unui singur element. Acest lucru poate fi făcut cu aceleaşi unelte care au fost utilizate pentru a tăia suprafaţa, trebuie doar avut în vedere ca elastomerului elementelor BJ(R) să nu se înfierbânte. Compusul de etanşare elastomeric va fi aplicat pe marginile tăiate al elementului rostului de dilatatie. Apoi elementele BJ(R) sunt poziţionate în aşa fel ca un capăt să intre în ulucul şi respectiv lamba elementului BJ(R) instalat iar capetele tăiate ale elementelor BJ(R) sunt unite mutându-le în jos până când stau bine şi pot fi fixate.

 

dilatatie pod rosturi dilatatie

 • După perioada de uscare de cel puţin 4 ore trebuie verificate fixurile şi dacă este necesar să fie strânse din nou cu o cheie dinamometrică. Apoi, găurile elementelor rostului de dilatatie  BJ(R) trebuie curăţate şi umplute cu compus epoxidic de umplere. Golul dintre drum şi marginile BJ(R) trebuie etanşate cu compus elastomeric de etanşare şi nivelat.

 

instalare rosturi dilatatie rosturi dilatatie

Dispozitiv de acoperire rosturi dilatatie  tip Hidropod (Viajoint)

 

rost viajoint rosturi dilatatieviajoint rosturi dilatatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hidroplasto lanseaza solutia optima pentru rosturile mici de pana la 20 mm:  „Hidropod”.

Specializată în sisteme complete pentru poduri, Hidroplasto isi continua ascensiunea pe piata, in infrastructura cu un nou produs: Hidropod.Acesta este un sistem de acoperire rosturi, folosit pentru rosturile mici de pana la 20mm. Structura sa de rezistenta este o combinatie speciala intre un liant elastomeric modificat cu polimeri si agregate de mici dimensiuni, care confera sistemului rezistenta si flexibilitatea ce permite adaptarea acestuia la deplasari de pana la +/-10 mm.

Toate elementele componenete ale produsului dispune  de agrement si aviz tehnic, raport de incercare, declaratie de conformitate si fisa tehnica de securitate.

La instalarea dispozitivului de acoperire rost se utilizeaza urmatoarele materiale:

– Mastic special pe baza de bitum modificat cu polimeri. (Acest mastic este recomandat pentru etansarea rosturilor de dilatatie pentru suprafete betonate si asfaltice);
– Adeziv de amorsare pe baza de polimeri pentru mastic bituminos turnat la cald. (Se aplica pe suprafetele de beton);
– Adeziv de amorsare specific; (Se aplica pe suprafetele de asfalt);
– Bariera flexibila speciala Besaplast® introdusa in rostul de dilatare a podului.

Sistemul tip Hidropod, cunoscut si sub denumirea de Viajoint, este fabricat in situ, nu necesita o dimensionare prealabila si este prevazut pentru grosimi ale imbracamintii asfaltice de pana la 150 mm. Acesta poate fi executat atat la poduri noi cat si la cele aflate in folosinta.

Sistemul tip Hidropod prezinta urmatoarele avantaje:

 • este flexibil pe orice directie, eliminand necesitatea utilizarii unui sistem mecanic complex
 • realizeaza o suprafata aderenta la structura de rezistenta a suprastructurii podului care nu permite desprinderea acaestuia in timpul exploatarii podului
 • se executa intr-un timp scurt , pe jumatate sau pe intreaga latime a caii de pod
 • prezinta o perioada de garantie de minim 10 ani
 • poate fi supus traficului rapid imediat dupa executie
 • nu necesita lucrari de intretinere deosebite

Sistemul de acoperire tip Hidropod prezinta un mod simplu de realizare in zona trotuarelor, cu aceleasi caracteristici ca pe calea propriu-zisa.

 

Dispozitive de acoperire a rosturilor dilatatie tip HJ30 

Dispozitivele pentru rosturi dilatatie  tip HJ30 sunt create pentru acoperirea rosturilor la poduri, podete, pasarele, rampe pentru translatii longitudinale de la 20 pana la 40 mm.

Corpul dispozitivului pentru rosturi dilatatie  este compus din neopren de mare durabilitate armat cu otel si este creat pentru a absorbi miscarile care apar datorita diferentelor de temperatura, deformare si contractie ale structurii. Acestea au ca rol sa asigure impermeabilizarea si hidroizolarea rostului de dilatatie , precum si continuitatea caii de rulare.

 

Dispozitiv Hidroplasto rosturi dilatatiedispozitiv pod hidroplasto rosturi dilatatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Montarea dispozitivelor pentru rosturi dilatatie tip HJ30 presupune executia urmatoarelor etape tehnologice:

 • Decopertarea si pregatirea casetei de montare a dispozitivului pentru rostui dilatatie
 • Pregatirea stratului suport pentru rosturi dilatatie
 • Trasarea si realizarea gaurilor pentru montarea dispozitivului pentru rosturi dilatatie
 • Montarea dispozitivelor pentru rosturi dilatatie (sistem tije filetata+piulita+saiba plata+saiba grover)
 • Etansarea gaurilor bulon si aplicarea tranzitiei pentru dispozitivele pentru rosturi dilatatie

Toate materialele folosite la montarea dispozitivelor  pentru rosturi dilatatie sunt agrementate si detin certificate de conformitate.

Garantia acordata atat pentru dispozitivele pentru rosturi dilatatie tip HJ30, cat si pentru lucrarile de montare este de 10 ani, conform Agrement tehnic nr. 005-07/244-2012.

 

Puteti viziona si pasii tehnologici -Film de prezentare accesand sectiunea Foto/Video din site.